Skip to main content

Liviu
Cabău

Informatica Economică (IE): o oportunitate pentru cariera ta!

Mă numesc Liviu Cabău și sunt absolvent al specializării de Informatică Economică din cadrul FEAA, promoția 2004-2008. Încă de la început, când s-a pus problema de a opta pentru una din specializările aferente FEAA, deși aveam o medie care îmi permitea să aleg fără probleme orice specializare, am optat pentru IE din 2 motive: terminasem matematică-informatică în liceu și îmi plăcea partea de informatică.

Cu toate că la moda erau alte specializări, IE fiind văzută ca o secție mai slăbuță, am fost convins pe parcursul celor 4 ani, că atât timp cât îmi voi face treaba cum trebuie voi fi răsplătit pe măsură. Am întâlnit la aceasta secție o abordare profesională a lucrurilor, cadre didactice bine pregătite, materii de actualitate și o aprofundare a lucrului în echipă. După trei ani de pregătire, de proiecte complexe și de atenție sporită din partea profesorilor, a venit și partea de certificare a acestor competente dobândite, în cadrul Olimpiadei Naționale a Studenților Economiști (Arad 2007), unde am ocupat locul I. După absolvirea acestei secții, am urmat un program masteral tot în domeniu și anume: Sisteme Informaționale pentru Afaceri, unde am avut parte de același “tratament” profesional ca și în ciclul de licență. Ca urmare a cunoștințelor dobândite, a corpului profesoral bine documentat și la îndrumările acestora am participat și aici la Olimpiada Națională a Studenților Economiști (Galați 2009), unde am obținut Marele Premiu.

În prezent sunt angajat al Universității de Vest din Timișoara ca prim loc de muncă, iar ceea ce am acumulat la specializarea IE, mi-a oferit un bagaj solid de cunoștințe, o plaja largă de opțiuni, posibilitatea de a aborda lucrurile la nivel profesional, business, concurând în egala măsură cu studenți de la alte specializări și chiar facultăți precum și premisele de a-mi deschide și dezvolta propria afacere, tot în domeniul studiat.

Trăgând linie, după 6 ani, aș dori să vă motivez, să vă încurajez, să optați pentru această specializare, subliniind următoarele aspecte:

  • Dacă ar fi să aleg a doua oară, aș alege tot IE;
  • Nu specializarea restricționează un student. Studentul este limitat de limitele pe care el și le impune;
  • Nu gândi la grămadă. Interviurile și angajările se fac personal, pe bază de competente;
  • IE nu înseamnă matematică și nici Turbo Pascal-ul (sau C-ul) din liceu; IE este o abordare interdisciplinară: informatică și business;
  • IE înseamnă munca în echipă, materii de actualitate și rezultate imediate;
  • IE îți dezvoltă gândirea, îți provoacă imaginația și pregătește studenți competenți;
  • Orice proiect pornește de la 2 întrebări: de ce? Și cum? La IE vei ști de ce și vei ști și cum;
  • Ținând cont de tendințele mediului economic, IE va avea de câștigat în viitorul apropiat;
  • Și nu în ultimul rând, IE pregătește: analiști de sisteme informaționale; proiectanți de sisteme informatice economice; manageri de proiecte informaționale; proiectanți de site-uri Web și soluții e-business; administratori de baze de date.

În contextul actual, al societății informaționale și al unei economii bazate pe cunoștințe, consider că IE este specializarea care ar trebui să te preocupe și să îți dea de gândit!

absolvent Informatică economică, 2008
Mesaje de la absolvenți